Frigo Mekanik Yönetim Kurulu Üyesi Levent Aydın: “Biz şu anda, bu aşıların muhafazası ve dağıtımı için hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.
Bu ay Frigo Mekanik Yönetim Kurulu Üyesi Levent Aydın ile, korona virüs aşıları için gerekli olan ve Frigo Mekanik tarafından üretilen aşı muhafaza modülleri özelinde bir röportaj gerçekleştirdik. Aşı muhafaza odası hakkında hem teknik hem güvenlik hem de Ar-Ge süreci hakkında ayrıntılı bilgiler veren Aydın, 2021 yılı hedeflerinden de bahsetti.
Bilindiği üzere Biontech-Pfizer korona virüs aşılarının -70°C derecede saklanması gerekiyor ve Frigo Mekanik olarak bu gereksinimi sağlayacak aşı muhafaza modülleri geliştirdiniz. İlk olarak konuyla ilgili Ar-Ge faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Nasıl başlandı ve ne sürede sonuç elde edildi?
Konuyu şöyle özetlemek lazım; Pandemi süreci başladığı zaman biliyorsunuz dünyada birçok firma aşı çalışmalarına başladı. Belli bir süre sonra da yavaş yavaş aşıların şekilleri ortaya çıktı. Nasıl muhafaza edileceği nasıl dağıtılacağı ortaya çıktı. Aşı üretim firmalarından biri olan Biontech-Pfizer firmasının ürettiği aşının da -78°C derece sıcaklıkta transfer edilmesi ve -78°C derece sıcaklıkta muhafaza edilmesi konusu açıklandı. Bu konu açıklandığı zaman, biz firma olarak toplumsal görevimiz gibi kabul ederek bu konu üzerinde çalışmaya başladık. Niye konuyu üstlendik, onu da açıklamam lazım. Biz 2017 yılında Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Merkezi’nin depolarını yapmıştık Ankara’da. Bu tesiste -80°C derece iki adet endüstriyel depo vardı. O dönem pandemi olmadığı için, bu depoların kuruluş amacı plazma muhafaza etmekti ve dolayısıyla firmamızın geçmişten gelen bir tecrübesi vardı. Biontech-Pfizer ilaçlarının koşulları ortaya çıkınca, geçmiş tecrübemizden faydalanarak konuyu üstlenmeyi ve böyle bir ihtiyaç olduğu zaman Türkiye iklimlendirme sektörü adına, bu konuya cevap vermeyi kendimize bir görev bildik. Ar-Ge çalışmalarını başlattık. Başlattığımız Ar-Ge çalışmaları akabinde şu anda görmüş olduğunuz -78°C derece odamızı oluşturduk. Gördüğümüz oda -78°C derece sıcaklıkta yaklaşık 1,5 milyon doz aşının muhafaza edilebildiği bir depodur. Geçtiğimiz günlerde sayın sağlık bakanımız, yaptığı açıklamada 4,5 milyon doz aşı için anlaşma yapıldığını ve bunun bir miktarının Mart ayında ülkemize geleceğini söyledi. Biz şu anda bu aşıların muhafazası ve dağıtımı için hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Ayrıca bizim konuşmamızın tek amacı Türkiye’deki ihtiyaç değil, aynı zamanda dünyada da muhtelif ülkelerdeki ihtiyaçları karşılamak. Konu sadece muhafaza değil aslında, şu anda burada sergilediğimiz ürünlerde üç firmanın ortak çalışmasını size göstermek istiyorum. Bunlardan birincisi, Frigo Block firmamız soğutma makinesini üretmektedir. Bu işin kalbi konumundadır. İkinci partner firmamız Kingspan firmasıdır. Kingspan firması da odanın oluşması için gerekli olan izolasyon panellerini üreten firmamızdır. Üçüncü firmamızda Öztaş firmasıdır. Onlar da uygulama noktasındaki aşıların muhafaza edileceği dikey dolapları üretmektedir. Biz bu üç firmamızın ürünleriyle burada bir teşhir alanı oluşturduk ve dağıtımından muhafazasına ve muhafazadan uygulama noktasına kadar bütün aşamaları burada örnekleriyle göstermek istiyoruz.